Natuurkunde
Bij natuurkunde is waarnemen erg belangrijk omdat je meestal dingen komt te weten door middel van proefjes of filmpjes kijken, en als je dan een conclusie gaat trekken doe je dat door middel van waarnemen, je neemt al iets waar als je ernaar kijkt, de temperatuur meet of gewoon een tabel maakt en het daaruit afleest. Waarnemen is het belangrijkste want hoe kom je anders aan de feiten.
Als je gaat waarnemen zou je denken dat er simpelweg gewoon'waarnemen' maar een waarneming kan je in verschillende groepen verdelen.
Instrumentale waarnemingen: waarnemingen die je verricht met behulp van een object, hier is sprake van als je bijvoorbeeld de temperatuur van iets gaat waarnemen dan is je object een thermometer.
Zintuigelijke waarnemingen: waarneming waarbij je alleen je zintuigen gebruikt, en je zegt dan ook alleen met welke zintuig je dit doet. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen: ik ruik dat mijn moeder appeltaart bakt.
Theoretische geladen waarnemingen: waarnemingen waarbij je een stukje theorie gebruikt om je waarneming te beschrijven. Dit is dan ook vaak echt een natuurkundige zin zoals: ik zie een tegenwerkende kracht werken.
Objectieve waarnemingen: Dit zijn waarnemingen waarbij je echt een feit verteld waar je niet omheen kan, je hoef hierbij niks te testen maar je weet het gewoon dit is bijvoorbeeld: Daar staan 10 stoelen.
Subjectieve waarnemingen: Dit zijn waarnemingen waarin je je eigen mening geeft (subjectief) bijvoorbeeld: Die fiets is erg lelijk.
Subjectieve waarneming staat wel in dit rijtje maar eigenlijk hoort dit niet bij natuurkunde. Dit komt omdat natuurkunde een vak is waarbij je achter de feiten moet komen, dit gaat niet als je er subjectief naar gaat kijken, als je dat wel gaat doen klopt er weer niks van en heb je niet meer de natuurkundige feiten die je misschien wel nodig hebt. Het is bij natuurkunde belangrijk dat het echt zo is en niet dat het zo is hoe jij denkt.
Dan zijn er ook nog verschillende manieren van hoe je zelf iets waarneemt deze zijn:
Gericht waarnemen en ongericht waarnemen.
Als je gericht waarneemt ben je echt aan het zoeken naar dingen die er vallen te waarnemen, als je ongericht waarneemt doe je dit zonder dat je door hebt dat je daad werkelijk aan het waarnemen bent. Een voorbeeld hiervan:
Stel je bent naar een film aan het kijken en je denkt, die muziek past er helemaal niet bij dan ben je eigenlijk al aan het waarnemen.
Een nadeel van ongericht waarnemen is dat je soms niet doorhebt dat je het waarneemt omdat je het onbewust waarneemt en soms er dan niet achterkomt terwijl het misschien wel belangrijk is.
Het voordeel ervan is dat je soms het gewoon ziet en opslaat en er later op terug kan komen.
Een nadeel van gericht waarnemen is dat je soms dingen over het hoofd ziet omdat je er zo erg op gericht bent en je zo graag ergens wilt achter komen. Het voordeel van gericht waarnemen is dat je het ook echt weet en het blijft hangen, het is niet zo dat je het wel ziet maar het niet door hebt maar je weet gewoon wat je ziet en waarneemt.